Tuesday 26 January 2016

RESEPI TAU FU FAH YANG LAZAT

Tags


Bahan–Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

[;]300g kacang soya
[;]2.5 liter air
[;]2 helai daun pandan
[;]2 sudu tepung jagung
[;]1 sudu teh serbuk GDL/sekko (beli di kedai kek)

Bahan-bahan untuk air gula –

[;]Secawan gula
[;]2 cawan air
[;]Sehelai daun pandan

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. [;]Rendam kacang soya 5 – 6 jam

2. [;]Kisar kacang soya tersebut menggunakan pengisar makanan. Kemudian, tapis hasil kisaran menggunakan penapis (guna penapis teh tarik pun boleh)

3. [;]Ambil satu bekas atau periuk, dan masukkan 2 cawan air soya yang dikisar tadi, lepas tu masukkan 2 sudu tepung jagung dan 1 sudu teh serbuk GDL. (INGAT: Sediakan 2 periuk yang berasingan, 1 untuk masak air soya, satu lagi tempat untuk mengeraskan tau fu fah)

4. [;]Air soya yang banyak tadi dimasak bersama 2 helai pandan dalam periuk dengan api yang besar, dan digaul sentiasa. MESTI digaul sentiasa supaya air kacang soya tak berkerak.

5. [;]Kacau sehingga ia membuih ke atas dan tutup api.

6. [;]Kacau bekas yang berisi air soya, serbuk GDL dan tepung jagung tadi supaya sebati.

7. [;]Lepas tu, tuangkan semua air soya panas ke dalam bekas berisi campuran tu. JANGAN DIKACAU!

8. [;]Lepas tu, buang buih yang terdapat di atas air soya yang bakal menjadi tau fu fah itu. Tunggu selama sejam untuk tau fu fah mengeras.

9. [;]Sambil menunggu tau fu fah mengeras, masak air gula. Caranya, Didihkan secawan gula pasir bersama 2 cawan air (masukkan sehelai daun pandan yang disimpul). Boleh juga gunakan gula merah atau gula melaka.

10. [;]Hidangkan Tau fu fah bersama air gula.