Wednesday 12 October 2016

Resepi Kuih bom ~ klik disini

Tags


Resepi Kuih bom 

Bahan-bahan:

Bahan inti:
  • ½ biji kelapa parut
  • ¼ cawan gula kabung
  • ½ cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • ¼ cawan air

Bahan kuih :
  • 240 gram tepung pulut
  • ½ sudu teh garam
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu teh air kapur
  • 200 ml air
  • 50 gram biji bijan
  • Minyak masak secukupnnta untuk goreng terendam

Cara Penyediaan:

Penyediaan inti:
  • Satukan kesemua bahan dan gaul dalam kuali. Panaskan atas api yang sederhana.
  • Kacaukan hingga merengas dan separuh kering. Angkat dan ketepikan.

Penyediaan kuih :
  • Satukan tepung pulut, tepung gandum, air kapur dan garam ke dalam mangkuk. Gaulrata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga membentuk adunan yang lembut. Tambah air jika tidak mencukupi.
  • Ambil sedikit adunan, bentukkan bulat dan isikan inti di tengah-tengahnya. Pastikan tidak bocor. Kemudian golekkan ke atas bijan. Buat hingga habis.
  • Sementara itu panaskan minyak yang banyak di dalam kuali atas api sederhana besar.
  • Goreng kuih bom hingga warna keemasan. Angkat dan tos.

Sedia untuk dihidangkan.