Wednesday 12 October 2016

Resepi Kuih Klepon Pelangi ~ klik disini

Tags


Resepi Kuih Klepon Pelangi

Bahan-bahan :

  • 300 gr tepung pulut
  • 300 ml santan
  • 5 helai daun pandan
  • 5 helai daun suji
  • 2 sudu makan air kapur sirih
  • 1 sudu makan garam 
  • Sedikit pewarna kuning dan merah 
  • Air secukupnya
  • Ais secukupnya.

Inti dan kuah:

  • 100 gr nangka masak – potong dadu kecil
  • 100 gr kelapa muda parut
  • 100 gr gula merah
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu makan gula pasir
  • air secukupnya

Cara penyediaan :


  • Kisar daun pandan dan daun suji dengan sedikit air. Ketepikan.
  • Satukan tepung pulut, santan, garam, dan air kapur sirih. Gaul hingga likat. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bahagian pertama dicampurkan dengan air pandan dan suji, adunan kedua, dan ketiga dicampurkan dengan pewarna makanan merah dan kuning secara berasingan. Gaul setiap bahagian sehingga rata.
  • Gaul gula merah bersama nangka masak dan separuh kelapa parut untuk dibuat inti. 
  • Bentukkan setiap adunan bulat-bulat kecil seperti guli dan isi di tengah-tengahnya dengan inti. Ketepikan baki inti yang tinggal.
  • Panaskan air sedalam ¾ periuk sehingga mendidih. Masukkan klepon yang sudah diisi dan masak sehingga terapung. Angkat dan siram dengan air biasa.
  • Campurkan baki kelapa parut dengan gula pasir dan garam. Golek-golekkan klepon yang sudah sejuk sehingga disalut rata.
  • Baki inti tambah air dan dipanaskan untuk dibuat kuah. 
  • Sajikan klepon pelangi dengan kelapa parut dan kuah inti nangka.
Sedia untuk dihidangkan.