Thursday 10 November 2016

Resepi Mousse Rasberi

Tags


Resepi Mousse Rasberi

Bahan-bahan:
  • 1 l yogurt - plain yogurt
  • 500 ml puri rasberi
  • 500 ml krim masakan
  • 125 ml susu
  • 100 ml air
  • 150 gm gula
  • 25 gm gelatin halal

Cara Penyediaan:
  1. Panaskan puri rasberi dan gula di dalam periuk sehingga mendidih dan sebati. Angkat dan sejukkan seketika. Ketepikan. 
  2. Didihkan gelatin dan air sehingga larut. 
  3. Kemudian satukan adunan puri rasberi dan adunan gelatin tadi. Kacau rata.
  4. Setelah itu masukkan krim masakan dan yogurt. Kacau sehingga sebati.
  5. Akhir sekali, masukkan adunan ke dalam beg ‘piping’ dan paipkan ke dalam gelas berkaki. Sejukkan.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

P/S: Selain puri rasberi, boleh juga digantikan dengan puri buah-buahan lain seperti bluberi, strawberi, mangga, laici dan sebagainya.