Saturday 28 November 2015

Resepi Kuih Tepung Gomak Popular di Bagan Datuk, Perak. Antara kuih yang tersedap...

Tags




Kuih Tepung Gomak merupakan kuih antara yang tersedap di Malaysia. Antara negeri yang paling popular adalah Bagan Datuk, Perak. 

Kalau singgah di Bagan Datuk Perak, di waktu pagi, ramai berniaga kuih ni.. sekejap je abis...

Kuih ini sebenarnya tidaklah sepopular kuih apam, kuih donat, kuih talam ataupun kuih-kuih lain. tapi kena cara pembuatankan dengan inti kelapa yang cukup rasa....saya pasti 5 biji pun tak kenyang....

ini resipi yang boleh dikongsikan kepada pembaca

Resepi : Kuih Abok-abok a.k.a Tepung Gomak

Bahan Inti:

2 cawan kelapa parut
1/2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1/4 air


Bahan Kulit:

150 gram tepung pulut
1/2 cawan air
sedikit garam


Bahan Sadur : 

75 g kacang hijau - digoreng tanpa minyak hingga keperangan, dikisar & diayak.


Cara Membuatnya:


Untuk membuat Inti : Satukan semua bahan di dalam kuali. Masak sehingga air kering. Ketepikan & biar ia sejuk.

Panaskan periuk yang mengandungi air.

Sementara menunggu air mendidih, kita uli doh ye (jangan bazirkan masa..tadi tak pasal2 nak kenal berleter dengan mak). Uli tepung yang tepung diletakkan sedikit garam dengan air sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh dan adunan tidak melekat. (seperti membuat doh buah melaka).

Bentuk2 kan bulat inti supaya mudah untuk diletakkan atas doh kulit.

Ambil doh sebesar bola pingpong, bulat dan leperkan tepung, masukkan inti ditengahnya dan bulatkan semula. Leperkan sikit .

Seterusnya  apabila air telah mendidih, masukkan doh yang telah dintikan dan dibentuk tadi. Tunggu sehingga ia timbul (macam buat buah melaka juga la)

Kuih dah timbul, tunggu apa lagi cedok dan toskan dengan penapis. Jangan tunggu lama2 terus sadurkan ia dengan kacang hijau yang telah dikisar.(boleh juga guna tepung kacang hijau)

selamat mencuba...