Wednesday 30 December 2015

GULAI BATANG PISANG MADE IN UTAGHA

Tags


(^^)Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(^^)500 g daging - dipotong kiub. Lagi sedap kalau yang ada lemak-lemak sikit.
(^^)1/2 kg empulur batang pisang - dipotong 1 inci panjang dan dibuang tali-talinya, terus rendam dalam air untuk mengelakkan ia jadi lebam. (Orang tua2 kata, seelok2nya guna batang pisang hutan atau batang pisang awak)
(^^)1 cawan santan pekat
(^^)3 cawan air
(^^)1 sudu makan kesrisik
(^^)1 peket kecil rempah kari daging
(^^)2 pelepah daun kari

(^^)Bahan-Bahan Untuk Ditumbuk:-

(^^)1 inci halia
(^^)3 ulas bawang putih
(^^)1 biji bawang besar

(^^)Cara-Cara untuk Memasak:-

(^^)Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi.
(^^)Masukkan daun kari dan rempah kari yang sudah dicampurkan sedikit kepala santan hingga menjadi pes. Tumis hingga pecah minyak.
(^^)Masukkan daging, gaul rata dan masak hingga keluar air daging.
(^^)Masukkan santan, air, batang pisang dan kerisik. Gaul rata dan biarkan masak hingga daging empuk.
(^^)Masukkan garam dan sedikit serbuk perasa. Masak lagi sebentar. Sedia untuk dihidangkan.

** Masakan ini tidak memerlukan santan yang banyak sebab kuahnya perlu cair JE