Wednesday 9 December 2015

Resepi Ayam Masak Kicap Pedas

Tags



Bahan bahan Masakan:


  • 1 ekor ayam
  • sebiji ubi kentang
  • 1 biji bawang besar
  • 3 biji cili hidup merah
  • 2 sudu besar cili kisar
  • Daun saderi diracip
  • Sedikit Susu F&N pekat manis
  • Lada Hitam
  • Rempah penumis (Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)


Bahan Untuk Kuah Kicap: (jenama ikut anda)


  • Kicap Pekat Jalen
  • Kicap manis Jalen
  • Sos tomato Jalen
  • Sos tiram Jalen


Bahan bahan untuk dikisar:


  • 1/2 labu bawang besar
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia


Cara cara penyediaan :

1. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar tadi sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak dan hilang bau cili.

2. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati kemudian masukkan 2 gelas air masak.

3. Setelah masakan mendidih, masukkan sedikit susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup tadi. Kemudian masukkan kentang dan daun saderi. 

4. Akhir sekali masukkan ayam  yang telah digoreng bersama kunyit sebelum ini. Kacau beberapa minit dan matikan api. Taburkan daup sup untuk hiasan.

kredit : Chef Adam