Monday 7 December 2015

Resepi Pai Epal Goreng ( MESTI CUBA)

Tags



Bahan-Bahan:

Bahan Inti –

3 biji apple merah – potong dadu kecil
1/3 cawan gula
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu besar perahan jus lemon
1 sudu kecil tepung jagung dicampur dengan 1 sudu besar air
kismis (optional)

Bahan Kulit –

2 cawan tepung gandum
1 sdk garam
1/2 cawan butter – beku (sejuk)
1/2 cawan susu segar sejuk

Cara Membuat:

1. Buat intinya. Dalam periuk, campurkan apple, gula dan serbuk kayu manis. Gaul sebati atas api yang kecil.

2. Gaul sebati. Masukkan pula bancuhan tepung jagung. apabila sudah masak, inti dah pun pekat, tutup api dan ketepikan.

3. Buat kulit pai. Ayak tepung dan garam. Masukkan butter dan gaul menjadi seperti serbuk roti.

4. Masukkan susu sedikit demi sedikit. Adunan ini seharusnya lembut tetapi sedikit liat. Canai doh dan terap mengikut size yg dikehendaki (pakai acuan karipap pon boleh)

5. Masukkan inti di permukaan kepingan pastri dan lekatkan kepingan yang lain pada kepingan tersebut. Tekan keseluruhan bahagian tepi pastri. Lebih mudah, tekan dengan garfu.

6. Goreng menggunakan api sederhana sehingga keperangan/keemasan. Hidangkan.