Wednesday 16 December 2015

RESEPI POPIA BASAH VERSI JEPUN

Tags


{+}Bahan-bahan yang anda kena sediakan ialah:-

[1]kulit popiah
[2]1cawan tepung gandum
[3]sedikit air garam
[4]putih telur (optional)

{+}untuk intinya ialah:-

[1]daikon ( potongan memanjang)
[2]carrot ( potongan memanjang)
[3]taugeh
[4]kacang panjang ( potongan kecil)
[5]kacang tanah goreng ( tumbuk-tumbuk halus)
[6]bawang goreng
[7]tauhu goreng ( potongan dadu)
[8]telur dadar ( potongan dadu)

{+}bahan untuk sosnya adalah:-

[1]1 sb cili blender
[2]1 -2 biji buah prune ( atau kurma)
[3]sos tomato, sos cili
[4]garam dan gula
[5]cuka ( jika suka)

{+}Cara-cara untuk buat ialah:-

kulit popiah satukan tepung dan air garam dan putih telur hingga sebati. ( agak -agak macam nak membuat cucur.) panaskan non stick pan , perlahan kan api. sapukan doh atas pan senipis yang boleh dengan cepat. angkat dan buatkan untuk kepingan seterusnya.

{+}Untuk sos pula:- 

panaskan sedikit minyak, tumis sedikit bawang, masukkan cili blender, prune, sos tomato, sos cili, garam dan gula.rasa.kalau Ok.didihkan dan angkat.

{+}Untuk inti pula:-

Setelah sos siap, boleh guna periuk sos dengan saki baki sos ya ada. Masukkan daikon, carrot, dan taugeh. boleh tambah sikit sos yang telah siap jika suka.

{+}Untuk membalut popiah pula:-

Letakkan kulit yang telah siap, sapukan sos, taburkan kacang, tauhu, bawang goreng( jika suka) , telur dan inti.

Gulungkan seperti kuih gulung .siap untuk di makan