Friday 15 January 2016

RESEPI ASAM LAKSA

Tags



Bahan-Bahan:

2 liter air
1 kg ikan kembung
100 gm asam keping
100 gm lengkuas | dititik
100 gm daun kesum
1 kuntum bunga kantan | dipotong
2 sudu teh pes udang
2 sudu teh serbuk perasa
1 kg laksa – Direndam dan Direbus

Bahan Hiasan:

6 tangkai daun pudina
1/2 biji nanas | dihiris
2 biji cili merah | dihiris
1 biji timun | dihiris
1 labu bawang besar | dihiris
1 sudu teh petis udang
Sedikit hirisan bunga kantan

Cara Memasak:

1. Didihkan air dan rebus ikan kembung sehingga masak.

2. Asingkan ikan dan buangkan tulangnya. Siat-siatkan dagingnya.

3. Tapis air rebusan ikan dan masukkan isi ikan, asam keping, daun kesum, lengkuas, serai dan bunga kantan.

4. Kemudian masukkan pes udang, serbuk perasa dan garam secukup rasa. Biarkan mendidih.

5. Sedia untuk dihidang bersama bahan hiasan dan laksa. Boleh juga diganti dengan bihun.

asam-laksa