Thursday 21 January 2016

RESEPI KEK HOKKAIDO JAPAN

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(*)4biji kuning telur
(*)30gm gula castur
(*)1 sudu kecil esen vanila
(*)40ml susu segar
(*)4oml minyak mkn
(*)55gm tepung kek
(*)20gm tepung castard
(*)1 sudu kecil b.powder
(*)4 biji putih telur
(*)1/4 sudu kecil garam
(*)80gm gula castur

Cara-cara utnuk membuatnya ialah:-

1. (*)Tepung kek, tepung kastard dan baking powder diayak, serta kuning telor dipukul bersama.

2. (*)Kemudian masukkan vanila susu dan minyak.

3. (*)Pukul rata dan masukkan bahan yang diayak serta digaul rata.

4. (*)Pukul putih telur hingga berbuih.

5. (*)Kemudian masukkan gula dan garam.

6. (*)Pukul tahap laju (pastikan bekas dalam keaadan kering).

7. (*)Masukkan 1/2 dalam adunan tepung tadi secara kaup balik dan masukkan baki selebihnya.

8. (*)Kemudian masukkan dalam cawan kertas 3/4 penuh.

9. (*)Bakar hingga masak dalam masa 20-25 minit dan sejukkan.

10. (*)Untuk Krim Kastard, campurkan 1 sudu besar tepung gandum, 1 sudu besar tepung jagung, 4 sudu besar gula, 1 cawan susu segar, satu biji telur SAIZ C, 1 sudu besar majerin dan 1 sudu kecil esen vanila.

11. (*)Kemudian kacau atas api hingga licin.

12. (*)Angkat dan sejukkan.

13. (*)Boleh lah dipaip pada kek tadi.