Wednesday 20 January 2016

RESEPI KERABU DAGING YANG ENAK

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(^)300 gram daging batang
(^)1 biji timun saiz kecil
(^)5 biji bawang merah, hiris
(^)2 kuntum bunga kantan, hiris halus
(^)1 batang serai, ambil bahagian putih, hiris halus
(^)5 biji cili padi, hiris halus
(^)2 helai daun limau purut muda, hiris halus
(^)4 camca besar pati santan
(^)5 -6 biji limau kasturi, perah jusnya
(^)Gula secukup rasa
(^)Sos ikan secukupnya

Bahan-bahan untuk Tumbuk Halus:–

(^)2 biji cili merah
(^)4 biji cili padi
(^)1 inci belacan, dibakar

Cara-cara utnuk Memasak ialah:-

1. (^)Daging direbus bersama sedikit garam hingga lembut, sejukkan dan potong kecil, isi dalam bekas.

2. (^)Timun dibelah 4, buang empulur dan hiris serong nipis setiap belahan. Ketepikan.

3. (^)Dalam satu bekas besar, satukan daging, timun dan semua bahan-bahan diatas kecuali jus limau kasturi, garam dan gula serta santan. Gaul semua hingga rata, masukkan santan dan gaul lagi.

4. (^)Tambah sos ikan dan gula secukup rasa serta jus limau kasturi, ikut tahap masam mana yang anda suka. Biar sekejap dan hidangkan.