Wednesday 20 January 2016

RESEPI LAKSAM KELANTAN YANG SEDAP

Tags


Bahan-Bahan Yang perlu anda sediakan ialah:-

Laksam –

(*)2 cwn tepung beras
(*)1/2 cwn tepung gandum
(*)2 sudu kecil tepung ubi
(*)secubit garam
(*)4 cwn air suam

Kuah –

(*)1/2 kg ikan selayang/sardin/kembung
(*)sedikit halia
(*)5 biji bawang merah
(*)sedikit serbuk lada hitam
(*)3 cwn santan (dari 1 biji kelapa)
(*)sedikit asam keping
(*)sedikit gula

Cara Membuat:

Laksam –

1. (*)Campur semua bahan dan gaul sebati. Perap dlm setengah jam.

2. (*)Sementara tu sediakan periuk kukusan atas api.

3. (*)Guna pinggan makan/ dulang untuk ganti loyang (ada loyang lagi baik)

4. (*)Letak pinggan tu dlm periuk kukusan. Tuang 2 senduk dan ratakan sampai nipis. Kukus sampai keras.

5. (*)keluarkan dan tunggu suam terus gulung. Gunting sederhana tebal.

Kuah –

1. (*)Rebus ikan dengan air dalam periuk. Paras air sama dengan paras atas ikan.

2. (*)Masukkan satu asam keping dan sedikit garam.

3. (*)Bila ikan sudah masak, keluarkan. Air rebusan jangan dibuang.Buang tulang ikan.

4.(*)Kisar isi ikan dengan halia, bawang merah dan air rebusan. Masakkan bahan kisaran dalam periuk.

5.(*)Tambahkan serbuk lada hitam, garam, satu lagi asam keping dan sedikit gula.

6. (*)Masukkan santan. Masak hingga kuah agak pekat.Tutup api.

Ulam –

1. (*)kacang panjang, kobis, daun kesum, bunga kantan, daun ketumbar – semua hiris halus dan campurkan bersama.

2. (*)Taugeh – direndam dalam air panas sebentar

3. (*)Timun – buang kulit, buang tengah dan hiris panjang

Sambal –

1. (*)Rebus semua cili selama 5 minit.

2. (*)Buang air rebusan dan tumbuk semua cili dengan sedikit garam.

3. (*)Tambahkan belacan dan sedikit air perahan limau nipis.

Hidangkan laksam bersama kuah dan ulam-ulaman.