Sunday 10 January 2016

RESEPI ROTI JALA KEKAL LEMBUT

Tags


Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

[+]3 cawan tepung gandum
[+]2 1/2 sudu besar minyak masak
[+]1 sudu kecil garam
[+]1 biji telur
[+]3 cawan air/santan/susu segar (boleh guna air dicampur sedikit santan)
[+]Sedikit pewarna kuning

Cara-cara untuk membuatnya ialah:-

[+]Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. Kalau nak tahu adunan dah boleh dijala atau belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat. Kalau pekat tambah air lagi sehingga boleh dijala.

[+]Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.

[+]Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah ayam masak kuzi. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak.