Monday 29 February 2016

Resepi Bayam Celup Tepung Yang Sedap

Tags


Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah

(*)20 hingga 30 helai daun bayam
(*)2 cawan tepung beras
(*)3/4 cawan tepung jagung
(*)2 sudu makan jintan manis
(*)2 susu makan air kapur
(*)1 biji telur
(*)1 sudu the garam
(*)1/4 sudu the serbuk kunyit
(*)3 cawan air
(*)2 cawan minyak untuk menggoreng.

Cara-cara untuk membuatnya ialah

1. (*)Campurkan tepung beras, tepung jagung, jintan manis, kunyit dan garam. Gaul hingga sebati.
2. (*)Masukkan air, air kapur, dan telur. Kacau hingga sebati dan tidak berketul.
3. (*)Panaskan minyak di dalam kuali.
4. (*)Celupkan daun bayam satu persatu dan masukkan dalam minyak panas. Pastikan setiap daun terasing dan tidak terlekat sesame sendiri.
5. (*)Goreng sehingga kekuningan dengan api sederhana (lebih kurang 1 – 2 minit).