Monday 29 February 2016

Resepi Talam Pisang Lazat

Tags


Bahan-bahan yang anda perlu sediakan ialah

Bahagian bawah

(_) 3 1/2 cawan santan
(_) 1 1/4 cawan tepung beras
(_) 1/2 cawan tepung gandum
(_) 1/2 cawan gula pasir
(_) 1 cawan pisang lenyek
(_) sedikit garam
(_) sedikit pewarna kuning

Cara-cara untuk membuatnya ialah

(_)Panaskan kukusan. Sediakan loyang 9". Alaskan dengan plastik dan sapu minyak.
(_)Satukan semua bahan kecuali pisang. Kacau hingga tepung larut. Tapiskan ke dalam periuk.
(_)Tambahkan pisang. Masak diatas api sederhana sehingga naik wap. Pastikan adunan sentiasa dikacau.
(_)Tuangkan adunan ke dalam loyang. Kukus 15 minit atau sehingga masak.
(_)Sementara tunggu lapisan bawah, kita siapkan lapisan atas pulak...

Bahan-bahan yang anda perlu sediakan ialah

Bahagian atas
(_) 3 cawan santan
(_) 3/4 cawan tepung gandum
(_) 1/4 cawan tepung jagung
(_) 1/4 cawan gula pasir
(_) sedikit garam

Cara-cara untuk membuatnya ialah

(_)Satukan semua bahan. Kacau hingga tepung larut.
(_)Tapiskan ke dalam periuk.
(_)Masak sehingga naik wap.
(_)Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah.
(_)Kukus 20 minit atau sehingga masak.
(_)Selepas masak, buka tudung kukusan dan kukus lagi 10 minit. Ini untuk menyejatkan lapisan air di atas permukaan kuih talam.
(_)Biarkan sejuk sebelum dipotong dgn pisau plastik.