Wednesday 2 March 2016

Resepi Bebola Kentang Cheese Sedap

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:

{/\}300gm kentang dikukus dan dilecek
{/\}2-3 sudu mkn susu tepung
{/\}1 biji kuning telur
{/\}1/4 st serbuk lada sulah
{/\}1 sb butter tanpa garam (kalau guna mentega biasa, kurangkan garam)
{/\}1/2 st garam
{/\}tambahan sedikit tpg gandum (jika perlu sekiranya adunan melekat pada tangan)
{/\}kiub keju secukupnya

Bahan Salutan –

{/\}2 biji putih telur dikocak sedikit
{/\}serbuk roti
{/\}Minyak untuk menggoreng.

Cara-cara penyediaan:

1. {/\}Satukan kesemua bahan dan gaul sehingga tidak melekat pada tangan. Sekiranya melekat, tambahkan sedikit tepung gandum.

2. {/\}Ambil sedikit adunan, leperkan dan masukkan kiub keju. Buatkan bebola sehingga habis.

3. {/\}Golekkan bebola keju tadi ke dalam serbuk roti. Kemudian celupkan pula dalam putih telur dan digolek sekali lagi dalam serbuk roti.

4. {/\}Goreng dalam minyak penuh dengan api yang serdahana sehingga bebola tadi masak.

5. {/\}Hidangkan bersama sos kegemaran anda.