Wednesday 2 March 2016

Resepi Ketam Cili Ala Singaporean

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

{<>}2 ekor ketam saiz besar
{<>}2 camca besar sos cili
{<>}1 camca besar cuka makan
{<>}Garam dan gula secukup rasa
{<>}1/2 cawan air
{<>}1 biji telur, dipukul sedikit

Bahan Kisar –

{<>}6 biji bawang merah
{<>}4 biji cili merah
{<>}1/2 inci belacan
{<>}2 biji buah keras
{<>}2 ulas bawang putih
{<>}1/2 inci halia

Bahan Hiasan –

{<>}Hirisan daun bawang
{<>}Hirisan cili merah
{<>}Bawang goreng

Cara-cara untuk Memasak:

1. {<>}Ketam dibersihkan. Potong kaki-kaki kecik, buang kulit kerasnya, jangkir ketam diketuk sedikit, dan ketam itu dikerat dua (Kalau tak kerat pun boleh).

2. {<>}Lap ketam bagi kering dan lumur dengan sedikit garam. kemudian, goreng dalam minyak panas hingga ketam berubah warna kemerahan. Angkat dan toskan.

3. {<>}Keluarkan minyak dan tinggalkan untuk menumis. Masukkan bahan kisar halus dan sos cili tadi, tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana dan kacau selalu.

4. {<>}Masukkan cuka, air dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya. Masukkan ketam, gaul rata dan masak sekejap.

5. {<>}Kemudian, tuang telur tadi disekeliling ketam. Biar sekejap dan gaul rata hingga menyaluti ketam tadi.

6. {<>}Masak hingga pekat, matikan api. Alih dalam pinggan yang sesuai dan tabur dengan bahan-bahan hiasan. Hidangkan.