Tuesday 24 May 2016

Resepi Apam Gula Hangus

Tags

apam-gula-hangus

Resepi Apam Gula Hangus

Bahan-Bahan:

1 cawan gula pasir*
1 cawan air panas*

*jadikan gula hangus

2 biji telur
1/2 cawan minyak masak
2 sudu besar marjerin/butter
2 sudu susu pekat
1 sudu teh soda bikarbonat.
1 1/2 cawan tepung gandum.

Cara Membuat:

1. Gula dihanguskan kemudian dicampurkan dengan air. Kemudian sejukkan.

2. Dalam blender masukkan telur, susu, minyak dan marjerin/butter, kisarkan anggaran 3 minit.

3. Masukkan gula yang telah disejukkan tadi bersama-sama soda bikarbonat dan dikisarkan lagi.

4. Akhir sekali masukkan tepung dan dikisar lagi sehingga sebati.

5. Kukus adunan tadi di dalam loyang yang telah disapu dengan minyak masak selama 45 minit.

6. Boleh juga menggunakan acuan mangkuk plastik. Kukus lebih kurang 15 minit.

7. Sekiranya adunan nampak cair bolehlah ditambah sedikit tepung agar apam tadi tidak mendap dan basah dibahagian bawahnya.