Saturday 7 May 2016

Resepi Ayam Bakar dan Sup Cendawan

Tags


Bahan-bahan untuk Ayam Bakar:

(**)1 ekor ayam (potong 4)
(**)1 ketul kiub ayam
(**)2 sudu besar sos tiram
(**)2 sudu besar kicap manis
(**)3 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
(**)1 cm halia (ditumbuk kasar)
(**)Sedikit serbuk lada hitam (ditumbuk kasar)
(**)Sedikit serbuk oregano
(**)Sedikit olive oil / minyak masak

Cara membuatnya ialah:

(**)1.Bersihkan ayam dan lap dengan tisu dapur.

(**)2.Bahagian dada dicucuk/dikelar sedikit dengan garfu supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.

(**)3.Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam , lada hitam dan lada sulah.

(**)4.Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.

(**)5.Akhir sekali , gaulkan daging dengan bahan yang ditumbuk.

(**)6.Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering.

(**)7.Perapkan daging paling kurang 1 jam atau semalaman supaya segala bahan perapan meresap ke dalam ayam.

(**)8.Panaskan kuali dan bakar sehingga ayam masak (gunakan api kecil supaya daging masak sekata dan tidak hangus).

Bahan-bahan untuk sup cendawan:

(**)Cendawan butang
(**)1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
(**)Sedikit kiub ayam
(**)1 ulas bawang putih (dicincang halus)
(**)1/2 tin air (sukat guna tin prego)
(**)Sedikit minyak

Cara membuatnya ialah:

(**)1.Cendawan butang dibersihkan dan dihiris nipis.

(**)2.Panaskan sedikit minyak , tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.

(**)3.Masukkan hirisan cendawan dan tumis hingga layu.

(**)4.Masukkan sos carbonara dan tambahkan air.

(**)5.Masukkan kiub ayam sekup rasa dan kacau hingga pekat.

(**)6.Siap untuk dihidangkan.