Tuesday 24 May 2016

Resepi Ayam Masak Merah Madu

Tags

ayam-masak-merah-madu

Resepi Ayam Masak Merah Madu

Bahan-Bahan:

1/2 ekor ayam
1 cawan santan
madu

Bahan kisar ( kisar halus ) –

1 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 cm lengkuas
1 ulas kecil kunyit
1 batang serai hiris nipis
10-12 tangkai cili kering yg direbus dan dibuang biji

Bahan untuk ditumis –

1 biji bawang besar (dihiris nipis)
2biji bwng putih(ditumbuk)
1 Kulit kayu manis
Satu tangkai daun kari

Cara Memasak:

1. Potong ayam kepada beberapa bahagian sederhana besar.

2. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng separuh masak.

3. Dalam kuali berasingan, panaskan 1 senduk minyak. Apabila minyak sudah panas, masukkan bahan tumis.

4. Kemudian masukkan pula bahan kisar halus dan masak hingga pecah minyak.

5. Masukkan ayam, santan (jika anda suka) dan kacau sedikit hingga kuah mendidih serta menjadi pekat dan masukkan madu mengikut kesesuaian.

6. Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula.Tunggu sehingga mendidih. Siap dan hidangkan.