Tuesday 24 May 2016

Resepi Chicken Chop Rangup

Tags

chicken-chop

Resepi Chicken Chop Rangup

Bahan-Bahan:

Bahan Perap –

2 keping paha ayam debone ( Dibuang tulang )
2 sudu kecil serbuk/pati ayam
1 sudu kecil serbuk lada putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu besar jus lemon

Bahan Salutan –

1 biji telur – di pukul
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan breadcrumbs

Cara Membuat:

1. Gaul ayam bersama bahan-bahan perap hingga rata. Perap selama 4 jam di
dalam peti sejuk.

2. Salut ayam dengan tepung jagung hingga rata. Celupkan kedalam telur dan
salut rata dengan breadcrumbs.

3. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.

Sos lada hitam –

1. Ambil lebihan bahan perapan tadi dan masukkan dalam periuk kemudian campur dengan 1/2 cawan air dan masak hingga mendidih.

2. Sesuaikan rasa, masukkan sedikit garam, gula dan lada sulah, dan masukkan bancuhan tepung katakuriko ( tepung kentang) boleh juga di ganti dengan tepung jagung, untuk pekatkannya.

3. Kalau ada minyak bijan masukkan 1 sudu kecil, sos lada hitam akan lebih sedap dan wangi.

Bahan Sampingan –

1. Kentang Goreng atau kentang putar.

2. Sayuran Tomato, daun salad, jagung, broccoli dan lobak merah.