Saturday 7 May 2016

Resepi Kerepek Gunting

Tags


Bahan-Bahannya ialah:

(**)700 g tepung gandum
(**)10 tangkai lada kering – boleh tambah
(**)2 labu bawang besar
(**)1 gengam ikan bilis/udang kering
(**)2 sudu kecil jintan halus
(**)1 sudu kecil jintan kasar
(**)1/4 cwn minyak masak ( panaskan)
(**)2 sudu besar majerin
(**)200 ml santan
(**)garam secukup rasa
(**)sedikit serbuk kunyit
(**)daun kari- hiris

Cara Membuatnya ialah:

(**)1. Masukkan santan dalam blender dan masukkan semua bahan kasar. Kisar hingga halus.

(**)2. Gaul ramas tepung dgn majerin, tuang minyak panas dan gaul sebati.

(**)3. Uli tepung dgn semua bahan kisar, dan perasakan dgn garam. Uli hingga menjadi doh.

(**)4. Buat bebola kecil, boleh guna mesin mee, kalau tak ada mesin, boleh canai nipis-nipis, potong dan gunting.

(**)5. Goreng dalam minyak panas guna api sederhana. Sambil goreng tabur daun kari.