Tuesday 24 May 2016

Resepi Kuih Cara Berlauk

Tags

kuih-cara-berlauk

Resepi Kuih Cara Berlauk

Bahan-Bahan:

300 gm tepung gandum
1 biji telur ayam
200 ml santan
250 ml air
Garam secukup rasa
10 gm marjerin
Sedikit pewarna kuning

Bahan Inti –

30 gm daging kisar
2 ulas bawang merah | dipotong dadu
3 ulas bawang putih | dipotong
1 cm halia | dikisar
1/2 sudu teh lada sulah
2 batang daun sup dan daun
bawang | dihiris
2 sudu makan minyak sapi untuk menumis

Cara Memasak:

1. Untuk membuat inti, panaskan minyak sapi dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang merah dan lada sulah sehingga berbau wangi.

2. Masukkan daging kisar dan gaul rata.

3. Masukkan sedikit garam, daun sup dan daun bawang. Angkat dan sejukkan apabila sudah masak.

4. Untuk membuat adunan kuih cara, masukkan tepung dalam bekas bancuhan. Pukul telur dan masukkan dalam tepung gandum.

5. Selepas itu masukkan sedikit mentega dan air. Gaul rata supaya sebati.

6. Kemudian masukkan santan kelapa, sedikit garam dan kunyit serbuk supaya warnanya kuning.

7. Panaskan acuan dengan minyak, masukkan bancuhan kuih cara dalam acuan.

8. Letakkan inti yang telah disejukkan tadi di tengahnya. Masak sehingga warnanya kekuningan. Sedia dihidang.