Friday 17 June 2016

Resepi Apam Belanda

Tags

Apam Belanda

Resepi Apam Belanda

Bahan-Bahan:

250 ml susu cair
150 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
40 gm gula halus
Secubit garam
1 sudu kecil yis
2 biji telur
60 gm mentega (cair)

Bahan Inti:

Cip coklat

Cara Membuat:

1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur).

2. Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur.

3. Uli rata hingga sebati. Rehat­kan doh selama sejam. Tutup dengan kain.

4. Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula.

5. Panaskan acuan (acuan kuih cara ataupun baulu) dengan mentega.

6. Sudukan adunan dan isikan cip coklat ataupun apa saja isian kegemaran anda.

7. Tuang sedikit lagi adunan agar ia menutupi isiannya.

8. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara.

9. Bila ia mengembang dan ku­ning, angkat.