Thursday 9 June 2016

Resepi Nasi Goreng Hailam

Tags

nasi-goreng-hailam

Resepi Nasi Goreng Hailam

Bahan-Bahan:

Nasi Goreng –

Nasi putih
2 ulas bawang putih (dicincang)
Kicap secukup rasa
Garam secukup rasa

Bahan Kuah Hailam –

1/2 kiub ayam
5-6 ekor udang
2 cawan air
1 sd besar tepung jagung (larutkan dengan sedikit air)
2 sd besar sos tiram
Sedikit serbuk lada hitam
Garam secukup rasa
Sayur-sayuran (kobis, kobis bunga, cendawan butang, tofu dll)

Cara Memasak:

Nasi Goreng –

1. Tumiskan bawang putih dengan sedikit minyak. Masukkan nasi dan goreng rata.

2. Masukkan kicap dan garam secukup rasa. Goreng sehingga kicap sebati dengan nasi.

3. Ketepikan/ boleh letakkan terus di atas pinggan.

Kuah Hailam –

1. Masukkan air ke dalam kuali. Masukkan kiub ayam. Biarkan air mendidih.

2. Masukkan udang, serbuk lada hitam, sos tiram.

3. Bila udang agak masak, masukkan sayuran dan rasakan garam.

4. Bila sayuran dah start mendidih, masukkan tepung jagung.

5. Kacau rata sehingga kuah menjadi likat.

6. Kemudian boleh diangkat dan tuang ke dalam pinggan nasi tadi.