Wednesday 28 September 2016

Cara Buang Lemak Sup ~ Klik Disini

Tags

Cara Buang Lemak Dalam Sup

Assalamualaikum guyss.. sup ni salah satu masakan yang sedap, ia adalah antara makanan kegemaran saya sekeluarga.. Hehehe.. agak mudah nak disediakan, berkhasiat dan menyihatkan ialah sup.

Hmm… saya kalau kat rumah kadang-kadang tu tak yah nak susah-susah masak banyak lauk-pauk untuk hidangan keluarga. Kalau dah sibuk sangat tu buat sup jer pun dah cukup. Berselera betul anak-anak makan sup campur ngan kicap.. hehe…

Tapi ada juga sesetengah orang mengatakan sup nie tak semestinya satu jenis hidangan yang menyihatkan… sebab ia banyak lemak. Hmm.. betul gak tu kerna kalau korang perasan bila sup tu sejuk jer mula ler namapak macam satu lapisan lemak terapung…

Haa… sebenarnya itulah juga caranya kalau kita nak buang lemak sup. Lepas masak sup tu, memula biar ia menyejuk sendiri dahulu… Bila dah agak lama sikit, letk sup tu kat dalam peti ais pula supaya ia lebih cepat sejuk.

Setelah beberapa lama, lemak pasti akan mula kelihatan kat lapisan atas sup tu. So, ambil lah sudu atau senduk dan ceduk untuk buang lemak tu. Jadi sup tu takde lah banyak sangat lemaknya. Hehehe.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, dipersilakan share.