Thursday, 6 October 2016

Resipi Masak Tempoyak Ikan Kembung ~ Klik Disini

Tags

Resipi Masak Tempoyak Ikan Kembung

Bahan-bahan:
  • 3 ekor ikan kembung
  • 2 sudu besar tempoyak
  • 1 sudu besar cili kering kisar
  • Sedikit daun kesum
  • 5 biji belimbing buluh
  • 3 ulas bawang merah    ]
  • 2 ulas bawang putih    ] tumbuk kasar
  • Sedikit halia- diketuk
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 2 cawan air
  • 1 tangkai bunga kantan

Cara membuat:
  1. Masukkan air ke dalam periuk.
  2. Masukkan semua bahan kecuali ikan dan garam gula.
  3. Apabila mendidih, baru masukkan ikan dan garam gula.
  4. Biar seketika hingga ikan masak.
  5. Sedia dihidangkan.

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, selamat mencuba.. dipersilakan share.