Thursday 15 December 2016

CARA-CARA MEMBUAT AYAM MASAK TIGA RASA YANG SEDAP DAN RINGKAS

Tags



Bahan-bahan yang diperlukan ialah :


  • Isi ayam (dihiris bersih)
  • 1/2 biji lada bengala warna merah,kuning.(kalau tak ada lada bengala. pakai lada merah /hijau pun ok juga)
  • 1biji bawang besar
  • 3 biji bawang merah tumbuk halus
  • 3 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1/2 inci halia (dihiris halus)
  • 1 btg serai (dititik)
  • 3 sudu cili kisar
  • 1/2 biji nenas (dihiris kecil)
  • 1/2 btg lobak merah  (dihiris)
  • 3 biji putik jagung bunga kobis dan tomato
  • daun limau purut
  • 1 sudu sos tomato,sos cili,sos tiram,sos ikan dan sedikit kicap garam dan sedikit perasa dan gula tepung jagung sebagai pemekat


caranya-cara membuatnya ialah:


  • Ayam yang telah dihiris nipis tadi,lumurkan dengan sedikit lada sulah dan tepung jagung. panaskan minyak dan goreng sebentar ayam tadi.tos dan ketepikan. dalam kuali lain panaskan sedikit minyak,tumiskan bawang ,bawang putih,halia hingga layu.masukkan scili kisar dan serai.kacau lagi kemudian masukkan kesemua sos dan kicap,garam dan perasa serta sedikit gula. masukkan ayam dan sayur sayur, dan tepung jagung.kacau sebentar,masukkan daun limau purut. matikan api dan bolehlah dihidang...

Sekian sahaja yang dapat saya kongsikan, jangan lupa untuk share.