Friday 23 December 2016

Cara-Cara Yang Paling Ringkas Membuat Pecal@Gado-Gado

Tags



Assalamualaikum guysss.. Kali ni sis nak share resepi yang ringkas tapi sedap.. Pecal@Gado-Gado

;;Bahan-Bahanya;;

-Isi Pecal :

  • -Kangkung dicelur
  • -Pucuk Paku dicelur
  • -Pucuk Ubi dicelur
  • -Kacang Panjang dicelur
  • -Sengkuang potong kecil
  • -Tauhu Basah digoreng dan dipotong
  • -Meehoon dicelur
  • -Timun potong kecil


;;Kuah Untuk Pecal;;

  • -Kacang Tanah
  • -Belacan
  • -Lada Kering
  • -Udang Kering
  • -Halia dan limau kasturi
  • -Perasa seperti garam dan gula
  • -Bawang (putih, besar dan kecil)
  • -Air


;;Cara-Cara Membuatnya;;

  • -Bahan isi pecal mudah disediakan, hanya celur dan toskan.
  • -Untuk membuat kuahnya pula, semua bahan-bahan kuah perlu digoreng dahulu dan dikisar.
  • -Sebelum itu kisar kacang dahulu berasingan dengan bahan lain. Kisar kacang dengan air sehingga halus.
  • -Masukkan kacang kisar dalam mangkuk dan kisar pula bahan-bahan lain seperti bawang, halia, belacan, udang kering dan lada kering yang digoreng tadi.
  • -Campur bahan tadi bersama kacang yang di blend kacau dan tambah perasa seperti garam dan gula. Jika kuah agak pekat, tambah air panas dan kacau.
  • -Potong limau kasturi dan perahkan ke dalam kuah dan kacau.
  • -Bila kuah sudah siap, hidangkan bersama bahan-bahan yang sudah dicelur tadi.


Mudahkan? selamat mencuba guyssss..