{*}Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah
{*}1 ekor burung puyuh
{*}2 inci halia[**]
{*}2 biji bawang besar[**]
{*}6 ulas bawang putih[**]
{*}7 batang serai[**]
{*}1 1/2 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
{*}1 1/2 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
{*}2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
{*}1 sudu besar cili kisar
{*}sedikit serbuk kunyit
{*}garam secukupnya
{*}1 sudu gula
{*}3 sudu besar tepung jagung
{*}1 biji telor (dipukul dahulu)
{*}2 sudu besar rempah kari ayam
{*}Cara-caranya ialah:
{*}Puyuh dibersihkan setelah disalut dgn tepung gandum.
{*}Semua bahan yang ada tanda [**] dikisar dengan sedikit air lumat bersama ketumbar, jintan dan se hingga lumat.
{*}Dalam bekas satukan semua bahan kisar, serbuk kari, cili kisar, garam dan sedikit gula.
{*}Masukkan puyuh dan ramas daun kari sehingga sebati dan perap sehingga 1 atau 5 jam.
{*}Masukkan ke dalam peti sejuk. Sebelum goreng masukkan telur dan tepung jagung.
{*}Panaskan minyak kemudian perlahan api sederhana, masukkan puyuh.goreng sehingga masak.
{*}Insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup hingga ke petang