Wednesday 30 December 2015

RESEPI BURUNG PUYUH GORENG BEREMPAH YANG MENYELERAKAN

Tags


{*}Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah

{*}1 ekor burung puyuh

{*}2 inci halia[**]
{*}2 biji bawang besar[**]
{*}6 ulas bawang putih[**]
{*}7 batang serai[**]

{*}1 1/2 sudu besar ketumbar (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
{*}1 1/2 sudu besar jintan manis (digoreng tanpa minyak dan ditumbuk)
{*}2 tangkai daun kari dibersihkan dan diramas/dicarik
{*}1 sudu besar cili kisar
{*}sedikit serbuk kunyit
{*}garam secukupnya
{*}1 sudu gula
{*}3 sudu besar tepung jagung
{*}1 biji telor (dipukul dahulu)
{*}2 sudu besar rempah kari ayam

{*}Cara-caranya ialah:

{*}Puyuh dibersihkan setelah disalut dgn tepung gandum.
{*}Semua bahan yang ada tanda [**] dikisar dengan sedikit air lumat bersama ketumbar, jintan dan se hingga lumat.
{*}Dalam bekas satukan semua bahan kisar, serbuk kari, cili kisar, garam dan sedikit gula.
{*}Masukkan puyuh  dan ramas daun kari sehingga sebati dan perap sehingga 1 atau 5 jam.
{*}Masukkan ke dalam peti sejuk.  Sebelum goreng masukkan telur dan tepung jagung.
{*}Panaskan minyak kemudian perlahan api sederhana, masukkan puyuh.goreng sehingga masak.
{*}Insyaallah hasilnya serdak garing dan rangup hingga ke petang