[+]Bahan-bahan Yang Perlu Anda Sediakan Ialah:
[+]Bahan-Bahan A
[+]Ikan masin (saya selalu campur ikan duri + ikan talang - part tulang dan isi)
[+]Sepeket rempah kari ikan Babas
[+]3 cawan air untuk melarutkan rempah kari (anggaran untuk kuah juga)
[+]Bahan-Bahan B
[+]Sekotak kecil santan atau 250g santan segar
[+]Bahan-Bahan C
[+]3 biji bawang merah - dimayang nipis
[+]5 ulas bawang putih - dimayang halus
[+]1 inci halia - di hiris nipis
[+]2 tangkai daun kari
[+]1 sudu besar halba campur
[+]Sedikit minyak untuk menumis
[+]Bahan-Bahan D
[+]1 biji terung panjang - di belah kemudia potong setengah inci panjang atau 1 biji terung bulat - di belah 6
[+]Cara Memasaknya ialah:
1. [+]Larutkan sepeket rempah kari dalam 500ml air kosong di dalam periuk. Masukkan ikan masin. Hidupkan api dapur dan biarkan mendidih.
2. [+]Apabila sudah mendidih, masukkan terung (bahan D) dan santan. Kacau sebati dan kawal kekuatan api agar jangan terlampau kuat.
3. [+]Rasa gulai anda. Tambah garam jika perlu. Selalunya ikan masin dah mengeluarkan garam. Jadi selalunya saya jarang tambah garam. Jika ok, tutup api.
4. [+]Panaskan kuali kosong dengan sedikit minyak. Tumis kesemua bahan C sehingga layu dan naik minyak. Tutup api. Tuangkan semua hasil tumisan tadi ke dalam periuk yang berisi ikan masin tadi.
5. [+]Gaulkan bahan tumis dan gulai. Hidangkan.
6. [+]Siap untuk di nikmati.