Thursday, 17 December 2015

Resepi Ikan Ampap Masakan Sabah BAHHHH

Tags


Resepi Untuk Dua Orang Makan

Bahan-Bahannya Ialah:-

[+]1 ekor ikan, dipotong 3 bahagian (saiz sederhana) (apa-apa ikan pun boleh ikut cita rasa anda)
[+]1cm halia(*)
[+]1cm kunyit hidup(*) - lagi banyak lagi bagus, ikut ikan banyak mana yang anda letak
[+]3-4 biji cili padi(*)
[+]2-3 keping asam jawa
[+]garam
[+]ajinomoto
[+]gula secukup rasa
[+]1 - 2 sudu makan minyak masak
[+]air secukupnya

Cara-caranya Ialah:-

[+]Bahan yang bertanda (*) ditumbuk dengan lumat
[+]Sediakan periuk untuk memasak dan susun ikan di dalam periuk.
[+]Bahan yang ditumbuk tadi taburkan di atas ikan yang disusun dalam periuk.
[+]Tambahkan air separas dengan ketinggian ikan di dalam periuk.
[+]Kemudian letakan asam jawa, garam, ajinomoto dan gula secukupnya - jangan banyak, nanti boleh tambah kalau rasa tak best
[+]Masak dan tunggu sehingga air mendidih, baru masukkan minyak masak dan masak sehingga ikan sebati dengan campuran bahan yang ditumbuk tadi