Thursday, 17 December 2015

Resepi Rahsia Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang Style

Tags


(Sesuai untuk 4-6 orang makan) 

(*)Bahan-Bahan untuk Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang Style 

[+]3 mug beras (mug setinggi 4 inci.)

[+]4½ mug air

[+]2 inci halia (diketuk)

[+]4 ulas bawang putih (diketuk)

[+]2 sudu besar majerin

[+]3 ketul kuib ayam

[+]2 helai daun pandan



(*)Bahan-bahan untuk Kari Ayam Kering Penang Style

[+]9 biji Bawang Merah Kecil

[+]4 ulas Bawang Putih

[+]3 batang Kayu Manis

[+]4 biji Bunga Cengkih

[+]Cabai Kering

[+]2 biji Tomato

[+]Serbuk Kari Ayam

[+]1 dada Ayam

[+]1 Yogurt

[+]2 cawan Beras

[+]2 helai Daun Pandan

[+]Daun Kari

[+]Air Mawar



(*)Bahan-Bahan Sampingan untuk Hiasan Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang Style

[+]1 batang timun (dihiris)

[+]2 biji buah tomato (dihiris)

[+]Salad (dihiris)

[+]Bawang goreng (ditabur di atas nasi dan di dalam sup)

[+]Minyak bijan (ditabur ke atas ayam yang telah dipotong)


(*)Sos Sampingan Untuk Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang Style

[+](Ikut kegemaran masing-masing)

[+]Sos Tomato

[+]Sos Cili

[+]Sos Cili Pedas

[+]Sos Cili Bawang Putih

[+]Sos Cili Thai


(*)Cara-Cara untuk Menyediakan Nasi Kandar Kari Ayam Kering Penang Style

1) [+]Masakkan air sebanyak 4½ mug bersama dengan 3 kuib ayam.

2) [+]Beras dibasuh dan ditoskan sehingga kering.

3) [+]Panaskan periuk dan cairkan majerin.

4) [+]Masukkan bawang putih dan halia.

5) [+]Apabila sudah naik wangi, masukkan beras dan goreng beras bersama marjerin tadi kira-kira 8 minit.

6) [+]Kemudian alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.

7) [+]Curahkan air yang sudah mendidih ke dalam periuk nasi.

8) [+]Masukkan daun pandan dan biarkan ia tanak sehingga masak.

9) [+]Leraikan dengan garfu setelah nasi masak.


(*)Cara-Cara untuk Menyediakan Kari Ayam Kering Penang 

1) [+]Hiris 5 biji bwang merah kecil, 4 biji bawang putih dan tomato di belah 4.

2) [+]Selepas itu 4 cabai kering di belah 2.

3) [+]Dada ayam dipotong kuib.

4) [+]Panaskan kuali dengan 5 sudu minyak, kemudian tumiskan bawang merah kecil, bawang putih,          4 biji bunga cengkih dan satu kayu manis.

5) [+]Apabila bahan tumisan sudah naik bau, masukkan cabai kering dan 3 sudu besar serbuk kari.

6) [+]Kacau sehingga ayam itu masak dan kemudian masukkan tomato.

7) [+]Masukkan garam, gula dan lada sulah secukup rasa.

8) [+]Renehkan sehingga agak hampir kering dan masukkan yogurt.