Thursday, 14 January 2016

CHICKEN BROTH YANG SEDAP

Tags


Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

[']1 ekor ayam (atau tulang tulang ayam lebihan roasted chicken )
[']1 batang karot - hiris
[']1 pelepah celery - hiris
[']1 biji bawang besar - hiris
[']4 ulas bawang putih - ketuk
[']1- 2 helai daun parsley
[']Bay leave
[']Garam
[']Lada hitam - tumbuk kasar

Cara-cara untuk membuatnya ialah:-

[']Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk.  Boleh juga jika ingin dimasuk cider vinegar dan biarkan seketika sebelum di masak atas api.

[']Masak dengan api perlahan perlahan hingga mendidih (simmer). Sendukkan bahan lemak dari permukaan dari masa ke semasa. Masak selama 2 - 3 jam.

[']Tapis dalam bekas lain untuk mendapatkan air rebusan ayam yang jernih

[']Buangkan kesemua sayuran. Isi ayam di ambil dan di siak siak kecil untuk dimasukkan ke dalam sup atau dibuat chicken salad.

[']Rebusan tadi disejukkan di dalam peti sejuk sekejap atau satu malam bagi membolehkan kita membuang lelemak yang membeku di permukaan bagi mendapatkan chicken broth yang jernih.

[']Chicken broth boleh disimpan di dalam bekas untuk diguna di masa depan dan disimpan di dalam peti sejuk atau freezer untuk disimpan dalam jangkamasa lebih lama.

Nota Penting:-

[']Kali ini saya menyediakannya chicken broth dengan menggunakan slow cooker sahaja.


Menyediakan Sup Pula:-

[']Panaskan chicken broth secukupnya. Masukkan garam, lada sulah dan wantan. Tabur daun bawang dan bawang goreng.