Friday, 8 January 2016

RESEPI AYAM MASAK KICAP PEDAS YANG PALING SEDAP

Tags


Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:

{*}Ayam - {lumurkan garam kunyit dan goreng}
{*}1 biji ubi kentang - {dihiris nipis dan goreng}
{*}1 labu bawang besar - {dihiris bulat-bulat}
{*}1 biji cili hidup merah/benggala - {dihiris}
{*}1 sudu besar cili kisar - {ikut pedas yang anda suka}
{*}Daun sadri/daun bawang - {dihiris}
{*}Susu pekat manis
{*}Lada hitam - {ditumbuk kasar}

Rempah untuk penumis:

{*}Kayu manis
{*}bunga lawang
{*}buah pelaga

Bahan-bahan untuk membuat sos:
{*}Kicap pekat
{*}Kicap manis
{*}Sos tomato
{*}Sos tiram

Bahan-bahan untuk dikisar:

{*}1/2 labu bawang besar
{*}5 ulas bawang merah
{*}2 ulas bawang putih
{*}1/2 inci halia

Cara-cara untuk membuatnya ialah :

{*}Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar hingga wangi. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili garing dan masak.

{*}Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati. Masukkan air.

{*}Setelah mendidih,  masukkan susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup. Akhir sekali masukkan ayam bersama ubi kentang yang digoreng. gaulkan seketika sebelum ditutup api.

{*}Sebelum dihidangkan, taburkan sedikit hirisan daun sadri atau daun bawang.