Bahan-Bahan yAng perlu anda sediakan ialah:-
Bahan untuk Puff –
(*)1 cawan tepung gandum
(*)2 sudu besar serbuk koko
(*)1 cawan air
(*)1/2 sudu kecil garam
(*)1 sudu besar gula
(*)1/2 cawan mentega tanpa garam
(*)4 biji Telur
Bahan untuk Coklat Ganache –
(*)100ml double cream/ whipping cream
(*)250gm coklat dicincang halus
(*)1 sudu besar golden syrup
(*)1 sudu teh paste vanila
Cara-cara untuk membuatnya ialah:-
1. (*)Ayak tepung dan serbuk koko.
2. (*)Panaskan bahan-bahan yang lain kecuali telur sehingga mentega cair. Tutup api.
3. (*)Masukkan campuran tepung sekali gus dan kacau sehingga sebati.
4. (*)Masukkan telur satu-persatu sambil di pukul. Pastikan adunan likat dan boleh dipaipkan.
5. (*)Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paip di atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas parchment/kertas minyak yang di gris.
6. (*)Bakar 25 minit suhu 210C. Sejukkan.
7. (*)Sementara itu, buat coklat ganache. Caranya, double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat & sedikit garam, kacau rata. Bila semua sudah cair angkat dan sejukkan.
8. (*)Potong cream puff di bahagian tengah, paipkan dengan coklat ganache atau nutella.
9. (*)Boleh taburkan badam nib jika suka. Badam tersebut perlu dibakarkan terlebih dahulu sebelum tabur pada coklat ganache tersebut.