Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:
(*_~)Beras pulut secukupnya - basuh dan rendam sekejap je tau
(*_~)8 ekor sotong - asingkan kepala sotong dengan badan sotong
(*_~)Santan
(*_~)1 ketul gula melaka - potong kecil-kecil
(*_~)1 sudu gula pasir
(*_~)Secubit garam
(*_~)Daun pandan
Cara-cara untuk membuatnya ialah:
(*_~)Rendam beras pulut sekejap bersama santan dan sedikit garam. Tapi saya hanya rendam dengan air dan garam jer.
(*_~)Masukkan beras pulut ke dalam sotong yang telah dibuang kepala dan dicuci bersih.
(*_~)Masukkan kepala sotong ke dalam badannya dan tekankan sedikit. Kemudian dicucuk dengan lidi bagi mengemaskannya.
(*_~)Susun dalam periuk bersama daun pandan. Tuangkan santan dan sedikit garam. Masak sehingga pulut masak, baru dimasukkan gula melaka. Masak sehingga agak pecah minyak.
(*_~)Siap untuk dihidangkan. Sendukkan ketupat sotong bersama sedikit kuah di dalam pinggan. Selamat menjamu selera.