Bahan Inti :
- 1/2 biji kelapa parut
- 2 sudu besar gula pasir
- gula melaka secukupnya
- 2 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu kecil garam
- 1/2 sudu besar tepung gandum
- 1 helai dauh pandan – ikat simpul
Bahan Kuih Badak :
- 2 cawan tepung pulut
- 1 1/2 cawan air pandan (tak perlu pekat sangat)
- 1/2 sudu kecil garam
- pewarna merah
- pewarna hijau
Bahan Kuah Santan :
- 3 cawan santan
- 3 sudu besar tepung beras, bancuh dengan sedikit air
- 1 sudu kecil garam
- 1 helai daun pandan, ikat simpul
Cara Membuat:
Inti Kelapa :
1. Panaskan kuali. Masukkan kelapa, gula melaka, dan gula pasir. Kacau bersama daun pandan yang disimpul bersama air. Pastikan inti kelapa ini cukup manisnya. Kalau kurang manis, tambah lagi ketulan gula melaka.
2. Bila agak kering taburkan tepung gandum dan terus kacau sehingga masak supaya inti melekat, senang dibuat bulat.
1. Bancuh tepung pulut bersama air pandan dan garam sehingga menjadi doh yang lembut dan boleh dibentuk bulat.
2. Bahagikan kepada dua bahagian. Satu bahagian di uli sekata bersama pewarna hijau, dan satu bahagian lagi di uli bersama pewarna merah.
3. Bulatkan sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan inti kelapa dan bulatkan dengan kemas.
4. Rebus bebola di dalam air mendidih sehingga timbul di permukaan. Sejat air dan masukkan ke dalam mangkuk atau cawan.
Kuah Santan –
1. Masak santan bersama bancuhan tepung beras, garam dan daun pandan.
2. Masak di atas api perlahan dan kacau sehingga mendidih. Pastikan anda selalau kacau kuah supaya tidak berketul.
3. Hidangkan bersama bebola badak berendam tadi.