Bahan-Bahan Yang Perlu Anda Sediakan Ialah: ( untuk 8 biji )
(*)200g tepung gandum
(*)140ml susu/ air
(*)2 sudu besar butter/margerin
(*)2 1/2 sudu besar gula halus
(*)1/2 sudu kecil garam
(*)2 sudu kecil dry yeast
(*)Minyak untuk menggoreng
Bahan untuk Inti –
(*)sambal ikan bilis
(*)timun
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
1. (*)Masukkan ke dalam mangkuk bahan-bahan doh.
2. (*)Uli sehingga tak melekat kat tangan. Buat bulat besar. Biarkan kembang dua kali ganda.
3. (*)Kemudian, tumbuk-tumbuk doh tadi untuk keluarkan angin. Kemudian bahagikan kepada 8 bahagian. Buat bentuk bulat.
4. (*)Biarkan naik dua kali ganda lagi. Kemudian goreng dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan.
5. (*)Belah dua roti yang dah masak tapi jangan sampai terputus. Isikan dengan sambal bilis dan juga timun yang dihiris nipis.