Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
(*)500gm mee kuning (mee hoon pun boleh) – dicelur
(*)100 gm/50 sen taugeh – dibersihkan dan dicelur
(*)1 ekor ayam (kira-kira 1.5 kg)- dibelah dua atau empat
(*)3-4 liter air
(*)3 sudu makan ketumbar*
(*)3 sudu makan jintan kasar*
(*)2 sudu makan jintan halus* (*disangai & dikisar halus)
(*)1 sudu teh serbuk lada putih
(*)1 batang kayu manis
(*)4 biji buah pelaga
(*)4 biji bunga cengkih
(*)garam secukup rasa
(*)200 ml minyak untuk menumis
(*)1 biji bawang besar hiris
(*)1 kuib ayam dan 1 sup bunjut adabi
Bahan-bahan untuk di Kisar –
(*)3 biji bawang besar
(*)8 ulas bawang putih
(*)5 cm halia
Bahan-bahan untuk Sampingan –
(*)secukup daun sup & daun bawang
(*)bawang goreng
(*)bagedil
(*)sambal kicap cili padi
(*)isi ayam (disiat-siat)
Sambal Kicap Cili Padi –
(*)25 biji cili padi merah/cili api
(*)4 ulas bawang putih
(*)125 ml (dalam 1/2 cawan) kicap lemak manis
(*)jus dari perahan 2 biji limau kasturi
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:
Kuah Soto –
1. (*)Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bawang besar tadi hingga kuning sedikit.
2. (*)Masukkan rempah tumis (kayu manis, cengkih & pelaga) yang telah dititik.
3. (*)Kemudian, masukkan rempah yang telah dikisar. Kacau hingga garing dan naik baunya.
4. (*)Masukkan serbuk ketumbar, jintan halus, jintan kasar dan lada putih. Kacau hingga rata.
5. (*)Masukkan ayam, air, kiub ayam, rempah sup bunjut dan garam. Kacau sekali-sekala dan biarkan hingga mendidih.
6. (*)Kemudian, keluarkan ayam yang telah empuk dari periuk.
Sambal Kicap –
1. (*)Goreng cili padi dan bawang putih bersama sedikit minyak.
2. (*)Toskan dan kisar/tumbuk dan perahkan jus limau)
Cara-cara untuk Menghidangkan Mee Soto ialah:
1. (*)Ambil mee/bee hoon lalu bubuhkan dalam mangkuk. Bubuhkan juga taugeh celur.
2. (*)Tuangkan kuah soto dan taruklah isi ayam yg telah disiat ke atas mee tadi.
3. (*)Taburkan daun sup/bawang dan bawang goreng. Bubuh sebiji bagedil dan sedikit sambal cili padi.