Bahan-Bahan Yang perlu anda sediakan ialah:-
<?>3 biji terung panjang
<?>5 ulas bawang merah – dikisar
<?>3 ulas bawang putih – dikisar
<?>1/2 inci halia – dikisar
<?>7 cili kering – dikisar
<?>rempah ratus – bunga lawang,bunga cengkih,jintan putih,kulit kayu manis
<?>3 ulas bawang merah – dihiris
<?>2 ulas bawang putih – dihiris
<?>1 sudu besar udang kering – ditumbuk
<?>2 sudu besar rempah kari daging
<?>2 sudu besar kerisik
<?>Santan secukupnya
<?>Asam jawa
<?>Garam, Gula serta Gula Melaka
Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-
1. <?>Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah di tengah2nya tapi jangan sampai putus.
2. <?>Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap hingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan.
3. <?>Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus, bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan tumiskan sehingga kekuningan.
4. <?>Masukkan bahan kisar dan udang kering. Masak sehingga garing.
5. <?>Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.
6. <?>Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa.
7. <?>Akhir sekali masukkan kerisik dan terung yang telah digoreng. Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak.
8. <?>Bolehlah diangkat dan dihidangkan.