Bahan-Bahan Yang perlu anda sediakan ialah:-
(^)1 paket pasta spageti
(^)1 paket isi ketam di potong ketul2 kecil
(^)1 paket kekapis di potong ketul kecil
(^)3 sudu besar minyak zaitun
(^)3 batang lobak merah dipotong dadu2 kecil
(^)1/4 sudu teh serbuk ‘oregano’
(^)1/2 sudu besar lada hitam
(^)2/3 sudu besar cili kisar
(^)3 tangkai daun sup di potong kecil
(^)3 helai daun ‘Bay’ leave
(^)6 ulas bawang putih di cincang dadu2 kecil
(^)2 biji bawang besar di potong dadu2 kecil
(^)15 biji tomato cherri di potong kecil2
(^)1 tin tomato puree (siz sederhana) 400ml
(^)4 cawan stok udang / ayam / sayur / air
(^)700 gm udang segar di buangkan kulit, biarkan kulit di ekor (kepala dan kuit udang di rebus untuk dapatkan stok udang)
(^)Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-
1. (^)Panaskan minyak zaitun di kuali/periuk, masukkan bawang besar, cili kisar dan bawang putih. Tutup api dan gaulkan bersama sos nya.
2. (^)Bila ia mula lembut, masukkan lobak merah, daun ‘Bay’ serbuk rempah oregano, stok udang dan tomato puree.
3. (^)Gaulkan rata2. Bila ia mula mendidih, masukkan tomato buah, garam dan gula secukup rasa.
4. (^)Masukkan isi ketam, dan kekapis. Gaulkan supaya sebati.
5. (^)Sesudah sosnya mendidih masukkan udang yang sudah dibuang kulit nya.
6. (^)Tutup periuk/kualinya udang akan masak dengan kepanasan kuah nya.
7. (^)Di periuk lain, sediakan air masak, biarkan ia mendidih, letakan secukup garam dan letakan pasta spaghetti.
8. (^)Rebus hingga ia masak 3/4 suku masak.
9. (^)Sajikan spaghetti bersama sos nya dan taburkan dengan daun sup.
