Tuesday 9 February 2016

Resepi Ayam Masak Blackpepper Yang Sedap

Tags


Bahan-bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

("")7 ketul ayam (ikut suka anda)
("")6 ulas bawang merah – ditumbuk
("")2 ulas bawang putih – ditumbuk
("")4 ulas cili padi
("")1 inci halia – dihiris
("")1 sudu kecil lada hitam
("")2 sudu besar sos tiram
("")4 sudu besar kicap manis
("")1/2 cawan air
("")1 sudu kecil tepung jagung -dibancuh dengan sedikit air
("")Garam dan gula
("")1 batang lobak merah ~ di potong baji
("")Lada merah dan lada hijau ~ untuk hiasan
("")Minyak masak untuk menumis
("")Rempah Tumis ~ kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkit dan biji pelaga

Bahan-bahan untuk perap ayam:-

("")2 sudu besar kicap manis
("")2 sudu besar sos tiram
("")1 sudu kecil lada hitam

Cara-cara untuk memasaknya ialah:-

("")Perap ayam selama lebih kurang 20 minit.
("")Kemudian goreng atau panggang sehingga masak. Angkat dan ketepikan
("")Panaskan minyak dalam kuali, kalau ayam tadi kita goreng, boleh guna lebihan minyak goreng ayam, ambil dalam 2 sudu besar.
("")Mula tumis dahulu rempah tumis ~ kulit kayu manis, bunga cengkih, pelaga dan bunga lawang, hingga harum.
("")Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan lada hitam sehingga naik bau.
("")Kalau letak cili padi tumis sekali, tambah cili padi nak bagi lagi pedas. kalau tak letak pun tak apa.
("")Masukkan sos tiram, kicap manis dan air. Kacau hingga sekata.
("")Kalau letak lobak merah boleh masukkan sekali, masak hingga lobak empuk
("")Kemudian masukkan air bancuhan tepung jagung.
("")Masukkan ayam dan gaul hingga sekata.
("")Masukkan garam dan gula secukup rasa.
("")Akhir sekali masukkan lada merah dan hijau sebagai hiasan
("")Siap untuk dihidangkan.