Sunday 7 February 2016

Resepi Kari Ayam Kampung Yang Sungguh Lazat

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

Bahan-bahan untuk di Tumis –

[=]2 ulas bawang merah
[=]3 ulas bawang putih
[=]3 kuntum bunga lawang
[=]5-6 kuntum bunga cengkih
[=]2 batang kulit kayu manis
[=]2 tangkai daun kari

Bahan-bahan untuk di Kisar –

[=]1 bungkus rempah kari
[=]15 tangkai cili kering
[=]11/2 inci halia
[=]8-9 ulas bawang merah
[=]1 sudu teh serbuk kunyit

Bahan-bahan Lain

[=]1/2 ekor ayam kampung
[=]11/2 cawan santan
[=]2 sudu besar kerisik (letak masa kuah mendidih)
[=]Ubi kentang (potong 4)
[=]Garam secukup rasa
[=]Minyak untuk menumis
[=]Air

Cara-cara untuk Memasak ialah:-

1. [=]Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan tumis. Biarkan sehingga kekuningan dan naik bau.

2. [=]Masukkan bahan-bahan kisar. Masak sampai pecah minyak.

3. [=]Masukkan pula ayam dan kentang. Gaul sebati.

4. [=]Tuangkan santan. Biar mendidih perlahan-lahan.(Boleh tambahkan air, jika perlu)

5. [=]Perasakan dengan garam secukupnya.

6. [=]Biarkan hingga ayam empuk. Sedia untuk dihidang.

Tips dan petua yang berguna:

– [=]Ayam dibasuh dengan cuka dan garam
– [=]Goreng ayam terlebih dahulu
– [=]Masukkan ayam masa pecah minyak
– [=]Masak dengan api perlahan