Wednesday 10 February 2016

Resepi Kuah Dhal

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

Bahan-bahan A:–

1. ((*))200gm genggam kacang dhal- rendam semalaman agar cepat empuk.
2. ((*))sebiji terung bulat dikupas kulit dan dipotong dadu
3. ((*))1/2 batang carrot dikupas kulit dan dipotong dadu
4. ((*))1/2 sudu besar rempah kari
5. ((*))garam secukup rasa

Bahan-bahan B:–

1. ((*))sedikit rempah campur. Terdiri dari halba, biji sawi, jintan manis dan jintan putih.
2. ((*))1/2 biji bawang holand dikupas kulit dan dipotong dadu.
3. ((*))Setangkai daun kari.
4. ((*))1 cm halia-dimayang

Cara-cara untuk Memasaknya ialah:-

1. ((*))Rebus kacang dhal sampai empuk.

2. ((*))Bila kacang dhal dah separuh empuk, masukkan rempah kari dan kacau sehingga sebati.

3. ((*))Masukkan terung dadu dan carrot dadu.

4. ((*))Bila semua dah empuk , perasakan dengan garam secukup rasa. dan ketepikan(boleh tambah air jika kuah dhal terlalu pekat).

5. ((*))Dalam kuali, (tumis bahan B) sehingga naik bau.Bila dah naik bau, angkat dan tuangkan kesemua bahan tumis kedalam (bahan A) kuah dhal tadi.

6. ((*))Tutup api. Sedia untuk dihidangkan.

((*))Enak dimakan bersama roti canai dan sambal ikan bilis.