Wednesday 10 February 2016

Resepi Kuih Seri Muka Jagung Sedap

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

Bahan-bahan A (Lapisan Bawah) –

(;;)1 cawan pulut
(;;)1 cawan jagung hiris @ jagung biji di dalam tin
(;;)1 ½ cawan santan cair ( ½ biji kelapa)
(;;)1 sudu teh garam

Bahan-bahan B (Lapisan Atas) –

(;;)2 cawan santan pekat
(;;)½ cawan air tapisan pandan
(;;)1 sudu teh pewarna hijau
(;;)½ cawan gula pasir
(;;)½ cawan tepung gandum
(;;)½ cawan gula pasir
(;;)2 sudu makan tepung kastard
(;;)1 biji telur
(;;)1 sudu teh garam

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

Cara-cara untuk Membuat Lapisan Bawah:–

1. (;;)Basuh dan rendamkan pulut selama 3 jam.

2. (;;)Masukkan bahan A ke dalam loyang dan kukuskan sehingga masak.

3. (;;)Sapukan sedikit minyak atau lapikkan plastik ke dalam loyang.

4. (;;)Tekan pulut dan jagung yang sudah masak tadi.

5. (;;)Kukuskan semula dan tuangkan adunan bahagian atas.

Cara-cara untuk Membuat Lapisan Atas:–

1. (;;)Masukkan bahan B ke dalam mangkuk dan kacau rata. Kemudian tapiskan.

2. (;;)Masukkan di dalam kuali tidak lekat dan panaskan sekadar suam-suam kuku.

3. (;;)Tuangkan perlahan-lahan ke atas pulut tadi.

4. (;;)Kukuskan selama 30 minit.

5. (;;)Sejukkan dahulu, kemudian potong dan sedia dihidangkan.