Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-
[']1kg laksa beras – di rebus dan toskan (Boleh guna laksa kering)
[']1kg ikan kembung – di bersihkan
[']1/2 kg ikan selayang – di bersihkan
[']2 batang bunga kantan – di hiris
[']5 tangkai daun kesum
[']3-5 keping asam gelugur
[']3 liter air
[']garam secukup rasa
Bahan Kisar –
[']250gm bawang besar
[']150gm cili kering – kurangkan jika tak tahan pedas
[']25gm belacan
Bahan Hiasan –
[']8 biji telur – di rebus dan dibelah dua
[']20gm cili padi – di potong
[']5 tangkai daun selom – di hiris
[']1 biji timun – di hiris halus
Cara-cara untuk Memasaknya ialah:
1. [']Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.
2. [']Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.
3. [']Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.
4. [']Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.
5. [']Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.