Sunday 7 February 2016

Resepi Laksa Kuala Perlis Piawww

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

[']1kg laksa beras – di rebus dan toskan (Boleh guna laksa kering)
[']1kg ikan kembung – di bersihkan
[']1/2 kg ikan selayang – di bersihkan
[']2 batang bunga kantan – di hiris
[']5 tangkai daun kesum
[']3-5 keping asam gelugur
[']3 liter air
[']garam secukup rasa

Bahan Kisar –

[']250gm bawang besar
[']150gm cili kering – kurangkan jika tak tahan pedas
[']25gm belacan

Bahan Hiasan –

[']8 biji telur – di rebus dan dibelah dua
[']20gm cili padi – di potong
[']5 tangkai daun selom – di hiris
[']1 biji timun – di hiris halus

Cara-cara untuk Memasaknya ialah:

1. [']Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.

2. [']Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.

3. [']Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.

4. [']Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.

5. [']Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.