Wednesday 10 February 2016

Resepi Muffin Jagung Yang Lembut Dan Gebu

Tags


Bahan-Bahan yang perlu anda sediakan ialah:-

(~)1 tin jagung manis
(~)800gm tepung gandum | diayak bersama serbuk penaik
(~)40gm serbuk penaik
(~)550gm gula
(~)350gm marjerin
(~)8 biji telur
(~)400ml susu segar

Cara-cara untuk Membuatnya ialah:-

1. (~)Pukul marjerin dengan gula sehingga kembang.

2. (~)Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul sehingga sebati.

3. (~)Setelah itu masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama serbuk penaik. Pukul rata.

4. (~)Seterusnya masukkan susu segar dan gaul hingga sebati sebati.

5. (~)Masukkan adunan ke dalam acuan mufin dan letakkan satu sudu makan jagung manis di atasnya.

6. (~)Akhir sekali, bakar mufin selama 20 minit sehingga 30 minit pada suhu 150ºC atau 180ºC.